Заявка № 04007023
Назва сорту:
Вінничанка
Заявник:
Приватне підприємство "Науково-виробнича фірма "Тирас"
Власник сорту:
Моргун Володимир Васильович Приватне підприємство "Науково-виробнича фірма "Тирас" Логвиненко Валентина Федорівна
Анотація
Тип розвитку -- озимий. Кущ -- напівпрямостоячий, рослини середньої висоти, Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві і відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповнена з сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колосбілого або солом'яно-жовтого кольору, циліндричної форми, середньої щільності, довгий із помірним восковим нальотом , наявні остюки . Нижня колоскова луска: овально-ланцетна, плече пряме та середньої ширини, зубецьледьзігнутий, дуже короткий, опушення внутрішньої поверхні -- слабке, зовнішньої- - слабке. Зернівка червоного кольору, середньої довжини, ширини та крупності. Язичок - середній, кіль на нижній квітковій лусці -- наявний, вушка -- гострі. Рослини заввишки 88-89 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,6-8,8 бапа. Стійкість сорту до вилягання 8,5-8,6 бала. Стійкість до осипання 8,5-8,9 бала. Стійкість до посухи 8,2-8,5 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньостиглий, достигає за 283-291 добу. Середня врожайність за роки випробуванняу зоні Лісостепу 64,7 ц/га, Полісся 51,9 ціга . Прибавка до національного стандарту в зоні Лісостепу3,4 ціга, Полісся -- 2,0 ц/га. Маса 1000 зерен 38,8-40,9 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі. Зерно містить 13,3- 14,0 % білка, клейковини -- 27,4-30,2 %, сила борошна -- 252-260 о. а., об'єм хліба зі 100 г борошна -- 970-1050 мл. Цінна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30