Заявка № 04007026
Назва сорту:
Волошкова
Заявник:
Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла Української академії аграрних наук
Власник сорту:
Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла Української академії аграрних наук
Анотація
Тип розвитку -- озимий. Кущ -- прямостоячий, рослини середньоївисоти. Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві і відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина помірно виповнена з сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та помірним опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, циліндричної форми, нещільний, середньої довжини із сильним восковим нальотом, наявні зубці. Нижня колоскова луска: овально-ланцетна, плече піднесене, широке,зубець ледь зігнутий та короткий, опушення внутрішньої поверхні - слабке, зовнішньої - слабке. Зернівка червоного кольору,середньої довжини, ширини та крупності. Язичок - середній, кіль на нижній квітковій лусці - наявний, вушка - гострі. Рослини заввишки 90 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,7-8,8 бала. Стійкість сорту до вилягання 8,4-8,7 бала. Стійкість до осипання 8,4-8,7 бала. Стійкість до посухи 8,2-8,6 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньостиглий, достигає за 282-291 добу. Середня врожайність за роки випробуванняу зоні Лісостепу 65,3 ц/га, Полісся 54,1 ц/га . Прибавка до національного стандарту в зоні Лісостепу 4,0 ц/га, Полісся -- 4,2 ц/га. Маса 1000 зерен 41,9-43,6 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та задовільні. Зерно містить 13,9-14,3 % білка, клейковини - 29,4-31,4 %, сила борошна - 249-2810. а. об'єм хліба зі 100 г борошна - 890-1090 мл. Цінна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30