Заявка № 05007025

Назва сорту: Колос Миронівщини
Заявник: Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла Української академії аграрних наук
Власник сорту: Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла Української академії аграрних наук

Анотація

Тип розвитку - озимий. Кущ - прямостоячий, рослини середньої висоти. Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві і відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповнена з сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та відсутнім або дуже слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, ціліндричної форми, середньоїщільності, середньоїдовжини із сильним восковим нальотом, наявні зубці. Нижня колоскова луска: ланцетна, плече піднесене, вузьке, зубець середньозігнутий, дужекороткий, опушення внутрішньої поверхні -- слабке, зовнішньої - слабке. Зернівка червоного кольору, середньої довжини, ширини та крупності. Язичок - середній, кіль на нижній квітковій лусці -- наявний, вушка -- гострі. Рослини заввишки 92-93 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила8,5-8,8 бала. Стійкість сорту до вилягання 8,5-8,9 бала. Стійкість до осипання 8,4-8,7 бала. Стійкість до посухи 8,1-8,4 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньостиглий, достигає за 280-288 діб. Середня врожайність за роки випробування у зоні Лісостепу 63,8 ц/га, Полісся 56,0 ц/га. Прибавкадо національного стандарту в зоні Лісостепу 2,5 ц/га, Полісся -- 6,1 ц/га. Маса 1000 зерен 37,9-38,0 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі. Зерно містить 13,8- 13,9% білка, клейковини - 28,9-30,1%, сила борошна -- 350-353о. а., об'єм хліба зі 100 г борошна 1000-1100 мл. Цінна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30