Заявка № 04007005

Назва сорту: Косовиця
Заявник: Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук
Власник сорту: Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук

Анотація

Тип розвитку - озимий. Кущ - напівпрямостоячий, рослини середньої висоти. Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві їі відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповнена з сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та відсутнім або дуже слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, ціліндричної форми, середньої щільності, середньої довжини із помірним восковим нальотом, наявні остюки. Нижня колоскова луска: ланцетна, плече піднесене з наявністю другої вершини, вузьке, зубець середньо зігнутий, короткий, опушення внутрішньої поверхні - слабке, зовнішньо - слабке. Зернівка червоного кольору, середньої довжини, ширини та крупності. Язичок - короткий, кіль на нижній квітковій лусці - наявний, вушка - гострі. Рослини заввишки 81-87 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня-підвищена, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,7-8,8 бала. Стійкість сорту до вилягання 8,8-9,0 бала. Стійкість до осипання 8,2-9,0 бала. Стійкість до посухи 8,2 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньоранній, достигає за 276-282 доби. Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу 60,9 ц/га, в зоні Лісостепу 66,4 ц/га . Прибавка до національного стандарту в зоні Степу 3,7 ц/га, в зоні Лісостепу 5,1 ц/га. Маса 1000 зерен 37,2-40,7 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні. Зерно містить 13,9-14,0% білка, клейковини 29,0-30,2%, сила борошна 337-406 о. а., об'єм хліба з 100 г борошна 1100-1180 мл. Сильна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30