Заявка № 04007017

Назва сорту: Подяка
Заявник: Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук
Власник сорту: Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук

Анотація

Тип розвитку - озимий. Кущ -- напівпрямостоячий, рослини середньої висоти. Прапорцевий листок має помірний восковийналіт на піхві і слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповнена з сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та помірним опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, пірамідальної форми, середньої щільності, середньої довжини із помірним восковим нальотом, наявні остюки. Нижня колоскова луска: ланцетна, плече піднесене, вузьке, зубець ледь зігнутий, довгий, опушення внутрішньої поверхні -- слабке, зовнішньої -- слабке. Зернівка червоного кольору, середньої довжини, ширини та крупності. Язичок -- середній, кіль на нижній квітковій лусці -- наявний, вушка -- гострі. Рослини заввишки 74-76 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,7 бала. Стійкість сорту до вилягання 8,7-9,0 бала. Стійкість до осипання 8,2-9,0 бала. Стійкість до посухи 8,2- 3,4 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньоранній, достигає за 276-280 діб. Середня врожайність за роки випробування у зоні Степу 61,8 ц/га, Лісостепу 63,6 ц/га . Прибавка до національного стандартув зоні Степу 4,6 ц/га, Лісостепу -- 2,3 ц/га. Маса 1000 зерен 36,1-38,8 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні. Зерно містить 14,2%, білка, клейковини -- 29,8-30,1%, сила борошна -- 343-357 о. а., об'єм хліба зі 100 г борошна - 1270-1430 мл. Сильна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30