Заявка № 05007015
Назва сорту:
Хазарка
Заявник:
Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України
Власник сорту:
Анотація
Тип розвитку -- озимий. Кущ -- прямостоячий, рослини середні за висотою. Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві і відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповненаз сильним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та відсутнім або дуже слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, циліндричної форми, середній за щільністю та довжиною із сильним восковим нальотом та наявними зубцями. Нижня колоскова луска: ланцетної форми, має вузьке та скошене плече, зубець ледь зігнутий та дуже короткий. На нижній квітковій лусці наявний кіль та гострі вушка. Зернівка червоного кольору, коротка та середньої ширини, має короткий язичок. Рослини заввишки 81-82 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування вищесередня,у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,5-8,9 бала.Стійкість сорту до вилягання 8,6-9,0 бала. Стійкість до осипання 8,5-9,0 бала. Стійкість до посухи 7,9-8,4 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньоранній, достигає за 275-288 діб. Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу 62,0 ц/га, в зоні Лісостепу 65,8 ц/га, Полісся 56,2 ц/га. Прибавка до національного стандарту 0,9-3,5 ц/га. Маса 1000 зерен 35,1-38,4 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні. Зерно містить 14,0- 14,4% білка, клейковини 28,8-31,7%, сила борошна 280-373 о. а., об'єм хліба з 100 г борошна 1000-1060 мл. Сильна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30