Заявка № 94012015

Назва сорту: Галактик
Заявник: Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук
Власник сорту:
Рік державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності на поширення: 1999

Анотація

Виведений у Селекційно-генетичному інституті методом індивідуального добору. Різновидність – нутанс. Форма куща прямостояча. Колос дворядний, злегка звужується до верхівки, середньої щільності (на 4 см колосового стрижня припадає 12–14 члеників), довжина 11–12 см, слабко поникає, неламкий. Колосові луски вузькі. Остюки довгі, паралельні, зазубрені, еластичні. Квіткові луски лінійно-ланцетні, тоненькі, зморшкуваті. Добре помітна перша пара квіткової луски. Перехід квіткової луски в остюк поступовий, основна щетинка зернівки довговолосиста. Зернівка видовжено-овальної форми, жовтого кольору, маса 1000 зерен – 46,9–50,9 г. Середньостиглий, вегетаційний період коливається в межах 72–87 днів, на 1–2 дні раніше національних стандартів. Солома середньої довжини (72–87 см), міцна, стійка до вилягання. Особливістю сорту є те, що він відрізняється стійкістю до весняних заморозків, високих температур і посухи в літній період. Краще стандартів використовує опади другої половини вегетації. За даними науково-дослідних установ рекомендується висівати за 100-відсоткової господарської придатності 4,5–5 млн/га насінин. Запізнення з сівбою на 5–10 днів призводить до незначного недобору врожаю (від 3,6 до 8,6 ц/га). Сорт інтенсивного типу, пластичний, стійкий до осипання. На державних сортовипробувальних станціях та дільницях за роки випробування отримали урожай 35,3–40,1 ц/га, що на 3,6–11,9 відсотків більше національних стандартів. Потенційна можливість сорту – 85 ц/га. Відноситься до сортів пивоварного призначення. Білка має 11,2–12,4%, плівчастість 8–9, екстрактивних речовин – 77–79, крохмалю – 58–62%. Борошнистою росою, бурою іржею, гельмінтоспоріозом та летючою сажкою уражується нижче або на рівні стандартів. Рекомендований для вирощування у всіх природно-кліматичних зонах.
Опубліковано
2021-07-15