Заявка № 96012004

Назва сорту: Бадьорий
Заявник: Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва Української академії аграрних наук
Власник сорту:
Рік державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності на поширення: 1999

Анотація

Виведений в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва. Різновидність – нутанс. Форма куща прямостояча. Колос дворядний, нещільний, солом'яно-жовтий (на 4 см колосового стрижня 10–11 члеників), довжина 7–10 см, слабо поникає, ромбічної форми. Остюки солом'яно-жовті, довгі, вгорі слабо зазубрені, зубчики розміщені по обох краях від основи до верхівки. Квіткові луски дрібно-зморшкуваті, лінійно-ланцетні, тоненькі, добре помітна зазубреність першої пари нервів. Перехід квіткової луски в остюк поступовий, основна щетинка довговолосиста. Зернівка еліптична, нижня частина трохи вкорочена і розширена, жовтого кольору, маса 1000 насінин – 45,1–45,9 г. Сорт середньостиглий, дозріває за 71–86 днів. Солома середньої довжини (72–74 см), міцна, стійка до полягання. За даними науково-дослідних установ, рекомендується висівати за 100-відсоткової господарської придатності 4,5–5 млн/га насінин. Запізнення з сівбою на 5–10 днів призводить до недобору 3,7–9 ц/га. Сорт інтенсивного типу. Добрі результати дає при внесенні повного мінерального добрива. На державних сортовипробувальних станціях та дільницях за роки випробування отримали урожай 36,6–39,8 ц/га, гарантована прибавка складає 8,4–8,6 відсотків до національних стандартів. Потенційна можливість сорту 95 ц/га. Відноситься до сортів пивоварного призначення. Білка має 10,3–11,8 відсотків, екстрактивних речовин – 78, крохмалю – 57–61 відсоток. Стійкий до ураження борошнистою росою, гельмінтоспоріозом. Рекомендований для вирощування у зонах Лісостепу і Полісся.
Опубліковано
2021-07-15