Заявка № 99102002
Вид:
Гарбуз звичайний
Назва сорту:
Кавбуз Здоров'яга
Заявник:
Інститут оздоровлення і відродження народів України
Власник сорту:
Рік державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності на поширення:
2003
Анотація
Оригінатор – Інститут оздоровлення і відродження народів України (808). Метод виведення: методом обробки насіння гарбуза місцевого сорту екзогенними нуклеїновими модифікованими кислотами (е-ДНТ), виділеними з кавуна із наступним добором високоврожайних, високоцукристих форм, стійких до дії екстремальних факторів зовнішнього середовища. Ознаки сорту: Сім'ядолі широкоеліптичної форми. Стебло зелене. Листова пластинка велика, зелена. Черешок довгий, товщина (біля основи) середня. Жіноча квітка: довжина чашолистка середня, інтенсивність оранжевого забарвлення маточки (перед розкриттям) – середня. Чоловіча квітка: квітконіжка довга, діаметр квітконіжки середній, інтенсивність зеленого забарвлення квітконіжки середня, опушення квітконіжки слабке, чашолисток довгий. Плід: основне забарвлення плодоніжки жовте, розмір великий, довжина – середній, діаметр – великий, форма поздовжнього розрізу – круглий, форма ніжки – сплюснута, форма верхнього кінця – плеската, боріздки наявні, відстань між боріздками коротка, шкірка має два кольори, основне забарвлення шкірки – сіре, інтенсивність його середня, вторинне забарвлення шкірки – оранжеве, яке розповсюджене плямами, структура поверхні гладенька, бородавки наявні, товщина м'якуша – товстий, який темно-оранжевого кольору. Насіння: середньої величини, вузькоеліптичної форми, гладеньке, коричнюватого кольору з білуватими краями. Маса 1000 насінин висока (350 г). Урожайність плодів: середня – 635 ц/га, максимальна – 950,0 ц/га. Середня маса плоду – 9,6 кг. Вихід насіння 1,7%. Вміст цукру – 14,9%, каротину – 16,5%, олії в насінні – 35,0%. Плоди зберігаються протягом року (365 днів). Придатний до механізованої технології вирощування. Агротехніка вирощування типова для гарбузових. Добре реагує на внесення органічних добрив, при цьому дає значну прибавку врожаю на 10–12%. Сорт пізньостиглий, але в південних районах вирощування вегетаційний період становить 124 дні. Характеризується стійкістю до ураження борошнистою росою, бактеріозом. Рекомендовано вирощувати у зоні Полісся та Лісостепу.
Опубліковано
2021-07-15