Заявка № 2003
Назва сорту:
Дніпровський
Заявник:
Власник сорту:
Анотація
Мишій італійський (Чумиза) Оригінатор – Кравченко Петро Григорович. Сорт виведено багаторазовим індивідуальним та сімейно-груповим відбором із сортів Дніпровська 38 та Коломенська. Це однорічна злакова культура. Сходи зелені з частковим антоціановим забарвленням. Коренева система мичкувата і глибоко проникає в грунт (150 см). Від нижніх надземних вузлів стебла інколи відходить зеленувате пружне повітряне коріння до 2–4 см довжиною, яке служить для рослин додатковим джерелом живлення і підпорою від вилягання. Стебло прямостояче, висотою 160–200 см, товщиною 8–10 мм, стійке до вилягання, має 10–12 вузлів, верхівка стебла слабко або помірно поникла. Листки темно-зелені, без воскового нальоту зі слабким біля піхви опушенням, в період колосіння листки проміжні. Волоть веретеноподібної форми, світло-коричнева, довжиною 20–25 см, щільна, добре занасінена за всією довжиною волоті, за виключенням недорозвинених гілок біля основи. Щетинки без кольору, короткі. Колоскові луски блідо-жовті, легко відстають від зерна. Насіння світло-жовтого кольору, дрібне, голе, округлої форми, трохи приплюснуте з боку рубчика. Вага 1000 насінин 2,8 г. У волоті 20000 насінин. Сорт стійкий до посухи, вилягання, ураження хворобами. Вегетаційний період 115 днів (середньостиглий); на зелений корм і сіно – 60–70 днів. Мишій на зелений корм скошують за один-два тижні до викидання волоті; на силос – на початку дозрівання головних волотей, а на сіно – на початку викидання суцвіття. Мишій відноситься до самозапилюваних рослин і тому насінники потрібно розміщувати ізольовано. Норма висіву 2,5–3 млн (4,5–5 кг) насінин на 1 га при стрічковому і широкорядному посіві (45 × 15 і 45 см). При суцільному рядковому посіві (15 см) норма висіву 3,5 млн/га. Для отримання зеленої маси і сіна норму висіву збільшують – 4,5–5 млн/га. При широкорядному посіві застосовується міжрядна культивація та огортання у фазі 6-7 листків. Середня урожайність насіння 65–90 ц/га; зеленої маси – 350–500 ц/га. Вміст сирого протеїну в зерні 13–15%, 69–65% крохмалю, 5-8% жиру і 2-3% цукру. Вихід крупи в середньому становить 65–73. Сорт рекомендовано вирощувати у зонах Степу та Лісостепу.
Опубліковано
2021-07-15