Заявка № 05007007
Назва сорту:
Антонівка
Заявник:
Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук
Власник сорту:
Селекційно-генетичний інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук
Анотація
Тип розвитку -озимий. Кущ -прямостоячий, рослини середньої висоти. Прапорцевий листок має сильний восковий наліт на піхві і відсутнє або дуже слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабовиповнена з помірним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та відсутнім або дуже слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'яно-жовтого кольору, циліндричної форми, середньої щільності, середньої довжини із помірним восковим нальотом та наявними остюками. Нижня колоскова луска: плече піднесене з наявністю другої вершини та середньої ширини, зубець середньо-зігнутий, середньої довжини, овальна, опушення внутрішньої поверхні слабке, зовнішньої -слабке. Зернівка червоного кольору, середньої довжини, ширини та крупності. Язичок -короткий, кіль на нижній квітковій лусці - наявний, вушка - гострі. Висота рослин 84-85 см. Зимостійкість сорту в умовах проморожування підвищена, у польових умовах за роки випробування зимостійкість сорту становила 8,7 бала. Стійкість сорту до вилягання 8,5-9,0 бала. Стійкість до осипання 8,1-9,0 бала. Стійкість до посухи 7,6-8,2 бала. За роки випробування сорт слабо уражувався основними хворобами та шкідниками. Середньоранній, достигає за 275-278 діб. Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу 57,6 ц/га, Лісостепу 61,7 ц/га. Прибавка до національного стандарту 0,4 ц/га. Маса 1000 зерен 35,5-37,0 г. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні. Зерно містить 14,0% білка, клейковини 29,4-30,8 %, сила борошна - 407-414 о. а., об'єм хліба зі 100 г борошна -1100-1250 мл. Сильна пшениця.
Опубліковано
2020-03-30